Kawa mielona Jacobs 500 g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Blend 70% Brazylia / 30% Etiopia
Kraj: Brazylia, Etiopia
Farma, Region: Fazenda Congonhas, Cerrado & Adola Washing Station
Właściciel: Lazaro Ribeiro & Israel Degfa
Odmiana: Acaia & Heirloom
Obróbka: Natural & Washed
NUTY SENSORYCZNE: czekolada, karmel, borówka
70% ziaren pochodzi z brazylijskiego regionu Cerrado, dokładniej z farmy Fazenda Congohnas, której właścicielem jest Lazaro Ribeiro. Rodzina Ribeiro to pasjonaci kawy. 70% produkcji kawy na farmie jest skoncentrowane na kawach speciality. Wysoka jakośc ziaren wynika z zaangażowania oraz doświadczenia całej rodziny, która opanowała sposób zarządzania farmy do najwyższych standarów. Gustavo Ribeiro, syn Lazaro, z roku na rok nieustannie dąży do doskonałości. Fazenda Congonhas posiada Brazylijski certyfikat jakości Certifica Minas. Główne cele tej certyfijkacji to ochrona środowiska, odpowiedzialność społeczna, zrównoważony rozwój gospodarczy, najlepsze praktyki rolnicze oraz bezpieczeństwo żwynośći.
Pozostałe 30% blendu to odmiana heirloom z Etiopii. Stacja obróbki znajduję się w okręgu Adola Rede (Anferara), w etiopskim regionie Guji. Do wysuszenia kawy służą specjalne stoły, tzw. 'afrykańskie łoża' (z ang. 'African raised beds') których na stacji jest 360. Na samej stacji zatrudnionych jest 35 osób, w sezonie do 350. Ziarna są skupowane od około 1500 mikro farmerów w okolicy, którzy prowadzą małe uprawy, od 3 do 5 hektarów, na wysokościach od 1750 do 2020 m.n.p.m. Wszyscy farmerzy są w sieci eksportera kawy - Kerchanshe, który wspomaga ich oraz ich rodziny w dostępie do opieki medycznej, edukacji i rozwiązań w rolnictwie. Więcej informacji na temat pracy Kerchanshe oraz stowarzyszenia charytatywnego Buna Qela można znaleźć tutaj.
Espresso:
Sugerowane początkowe ratio: 18gram kawy, 36-40ml uzysku w ciągu 25-28 sekund.
Profil Palenia:
Medium
Kawa idealnie spisuję się w automatycznych oraz kolbowych ekspresach ciśnieniowych, kawiarce, french pressie.
Blend 70% Brazylia / 30% Etiopia
Kraj: Brazylia, Etiopia
Farma, Region: Fazenda Congonhas, Cerrado & Adola Washing Station
Właściciel: Lazaro Ribeiro & Israel Degfa
Odmiana: Acaia & Heirloom
Obróbka: Natural & Washed
NUTY SENSORYCZNE: czekolada, karmel, borówka
70% ziaren pochodzi z brazylijskiego regionu Cerrado, dokładniej z farmy Fazenda Congohnas, której właścicielem jest Lazaro Ribeiro. Rodzina Ribeiro to pasjonaci kawy. 70% produkcji kawy na farmie jest skoncentrowane na kawach speciality. Wysoka jakośc ziaren wynika z zaangażowania oraz doświadczenia całej rodziny, która opanowała sposób zarządzania farmy do najwyższych standarów. Gustavo Ribeiro, syn Lazaro, z roku na rok nieustannie dąży do doskonałości. Fazenda Congonhas posiada Brazylijski certyfikat jakości Certifica Minas. Główne cele tej certyfijkacji to ochrona środowiska, odpowiedzialność społeczna, zrównoważony rozwój gospodarczy, najlepsze praktyki rolnicze oraz bezpieczeństwo żwynośći.
Pozostałe 30% blendu to odmiana heirloom z Etiopii. Stacja obróbki znajduję się w okręgu Adola Rede (Anferara), w etiopskim regionie Guji. Do wysuszenia kawy służą specjalne stoły, tzw. 'afrykańskie łoża' (z ang. 'African raised beds') których na stacji jest 360. Na samej stacji zatrudnionych jest 35 osób, w sezonie do 350. Ziarna są skupowane od około 1500 mikro farmerów w okolicy, którzy prowadzą małe uprawy, od 3 do 5 hektarów, na wysokościach od 1750 do 2020 m.n.p.m. Wszyscy farmerzy są w sieci eksportera kawy - Kerchanshe, który wspomaga ich oraz ich rodziny w dostępie do opieki medycznej, edukacji i rozwiązań w rolnictwie. Więcej informacji na temat pracy Kerchanshe oraz stowarzyszenia charytatywnego Buna Qela można znaleźć tutaj.
Espresso:
Sugerowane początkowe ratio: 18gram kawy, 36-40ml uzysku w ciągu 25-28 sekund.
Profil Palenia:
Medium
Kawa idealnie spisuję się w automatycznych oraz kolbowych ekspresach ciśnieniowych, kawiarce, french pressie.